2020. már 16.

Hogy jutottunk idáig?

írta: Andi és Tito
Hogy jutottunk idáig?

Spanyolország feljött a negyedik helyre!

 

Az egész úgy kezdődött, mint a mesében, amikor a farkas kint van a hidegben és kéri, hogy legalább egy hátsó lábát engedje be a házba a kismalac.

Csak egy lábamat, mondta a vírus, mi pedig nem ijedtünk meg, mert messze volt, Kínában, és úgy tűnt túl is van parázva az egész, mert ez csak valami olyasmi, mint az influenza.

Csak még egy lábamat, úgy fázom itt kint! Hamar megjelent Európában is, január 24-én igazolták az első esetet a francia síközpontból, de onnan Nagy-Britannia felé vette az irányt, még mindig nem aggódtunk. Legalábbis a többség, mert én emlékszem, hogy akkoriban nevetgéltem egy lányon, aki rémüldözve olvasta, hogy itt van már a kontinensen.

Csak még egy lábamat engedd be! Hirtelen megjelelnt a Kanári-Szigeteken. Jól van, igaz, hogy az már Spanyolország, de mégis csak egy sziget messze az óceánon és a hotelt is lezárták. Gondoltuk, kordában van tartva, a hatóságok megvédenek.

Csak még egy lábamat! Február 25-én Barcelonába is megérkezett, majd szépen egyre több városba az Ibériai-félszigeten. Ekkor nem tudom, miben reménykedtünk, mert Olaszországban javában pánik volt már, haltak a betegek, és az első esetek sorra onnan jöttek és terjedtek. Talán azt hittük, hogy a kapcsolatok felkutatásával és karanténnal el lehet szigetelni? Naívak voltunk, bele sem mertünk gondolni, hogy itt is ugyanaz lesz, mint az olaszoknál, vagy mint Kínában, pedig már másról sem szóltak a hírek.

Akkor most már a fejemet is engedd be - kérte a farkas. Március 6-ára az egész országban, minden tartományban megindult a számláló, összesen 365 fertőzöttet találtak, öt halálos áldozat is volt már, mégsem tettek semmilyen óvintézkedést, azon kívül, hogy bemondták a metrón, hogy mossunk kezet. Pedig akkor már tudható volt, hogy ezt nem lehet megállítani. Akkor hát engedjük be!

Azzal vidáman megtartottuk az összes, hétvégére szervezett, helyenként több ezer, máshol több tízezer, néhol több százezer fős tüntetéseket.

Spanyolországban rendkívül komolyan veszik a feminizmust. Ez itt olyan erő, amivel politikai és közéleti öngyilkosság lenne szembe szállni. A koronavírust csak-csak túléljük valahogy, a statisztikák szerint legalábbis minimum 90%-unk, de ha a feminista irányzattal ujjat húzunk, akkor mind elveszünk. Nagyjából így gondolhatták az ország vezetői, mert még csak figyelmeztetni sem merték az embereket, hogy az idei nőnapi felvonulás akár káros is lehet az egészségre. Senki nem vállalta fel a hangulatrontó szerepét.

ana_agraz_7m_metzineres-9.jpg

Március 7-én és 8-án rengeteg program volt országszerte, hatalmas megmozdulások, óriási találkozók, teltházas rendezvények, és a hétvége csúcspontja: a nagy nőnapi tüntetés. A koronavírus lappangási ideje 4-7nap, tehát a következő hétvége csúcspontja az új megbetegedásek számában fog megmutatkozni - állapítottam meg a barcelonai nagy felvonuláson, ahol egy fél órán keresztül haladtam a tömeggel szemben a Gran Via-n és nem láttam a felvonuló sokaságnak se az elejét, se a végét. Elmondhatatlanul sokan voltak, százezres tömeg hömpölygött nagy ricsajjal. Bevallom, meg is rémültem a gondolattól, hogy itt a szemem előtt robban a koronavírus járvány. Nem élveztem, el is jöttem. 

Igazam lett. A következő napok számai:

  • Vasárnap 589
  • Hétfő 999
  • Kedd 1622
  • Szerda 2002
  • Csütörtök 2968
  • Péntek 4209
  • Szombat 5753
  • Vasárnap 7753
  • Hétfő 9151 Ezzel ma fel is jöttünk a negyedik helyre a világranglistán!

Hát ez valóban felrobbant a következő hétvégén. 

Ami érdekes, hogy, milyen ütemben történik minden, amikor már itt a baj, nagyon gyorsan követik egymást az újabb és újabb korlátozások:

Csütörtökön elrendelték az iskolák bezárását, pénteken nem volt már tanítás, kérték, hogy mindenki maradjon otthon, de szombaton azért még hagyták az embereket bevásárolni, miközben az éttermeket és a bárokat már figyelmeztették, hogy nem lehetnek nyitva, pakoljanak össze. Ez azért fontos, mert egy éttermet ugye legalább egy nap bezárni, az nem csak annyi, hogy lehúzom a redőnyt. Aztán szombat este, mire teljesen kiürültek az élelmiszer boltok polcai, bejelentették, hogy éjféltől kijárási tilalom van. Nem mondják nagyon előre, de nagyjából ez az ütemterv. Fokozatosan kommunikálják, hogy minél kisebb legyen a pánik. 

Mi történik idebent a farkassal? Mire jó egy országot karanténba zárni? Az egy hetes lappangási idő miatt az első héten természetesen folyamatosan növekszik még a fertőzöttek számának növekedési üteme, itt úgy mondják a politikusok, vizuálisan nagyon hatásos kifejezéssel, hogy még nem tört le a görbe és bíztatják az embereket, hogy tartsunk ki, együtt meg fogjuk csinálni satöbbi. Aztán majd a hét vége felé, amikor a kollektív karantén hatása elkezd látszani a statisztikákon, megtörik a görbe, akkor el fogják mondani, hogy hála nekik sikerült megállítani a növekedést. Kár, hogy nem egy héttel hamarabb! Így meg úgy kellett volna: ez ilyen nagyon magyar mentalitás, itt ilyenen senki nem kesereg, végülis jól sikerült a nőnap. Isten éltesse a nőket!

img_20200308_195010_1.jpg

 (Éppen büntetni akartak valakit az ajtóm előtt utcán tartózkodásért, de kiszabadult, kicsúszott a kabatjából és azt a rendőrök kezében hátra hagyva elmenekült. Filmbe illő szökés.)

Aztán hogy sikerül-e megcsinálni a kínai csodát, vagyis hogy elkezd-e csökkenni a fertőzöttek száma, az már azon múlik, mennyire tudjuk ezt fegyelmezetten végig csinálni. Érdekes amúgy, hogy egy hete, legnagyobb megdöbbenésemre zárva találtam a kínai bazárt. Sosincs zárva, mindig dolgoznak. Átmentem a másikba és az is zárva volt, sőt a harmadik is, a negyediket találtam csak nyitva. Később kiderült, hogy a kínaiak már a hét elején bezárták a vállalkozásaikat és elmenekültek innen Kínába. 

Olyan országban élek, ahonnan a kínaiak menekülnek haza.

Mindig tudják előre mi lesz. Honnan tudják? Például azt is tudták, hogy rengeteg maszkra lesz szükség és be is szerezték időben. Az egészségügyi miniszter tegnap azt kérte a lakosságtól, hogy akinek van még védőfelszerelése felhalmozva az adja le a kórházakban, erre ma reggel az itt maradt kínaiak, mivel úgysem nyithatnak ki, és ők ilyen szófogadó népség, elkezdték karton számra behordani a maszkokat a kórházakba. És mivel győzték le a járványt? Mi volt a népi csodaszerük? Fórró vizet ittak. Fórró vizet a kopaszra!!!

(Móricz Zsigmond: A kismalac és a farkasok)

 

Szólj hozzá