2020. ápr 10.

Krisztus otthon marad

írta: Andi és Tito
Krisztus otthon marad

Spanyol húsvét karanténban

easter-barcelona-facade-cathedral.jpg

Mindig ledöbbenek itt a húsvéti körmenet láttán. Hatalmas tömegek gyűlnek a templom elé, mozdulni sem lehet az emberektől, a környék ablakai, erkélyei is megtelnek, és mindenki vár a Jézuskára, egyre izgatottabban, egyre türelmetlenebbül, mint gyerekkoromban karácsonykor. Csak itt a húsvéti Jézuskára várunk. Rendszeresen késéssel fokozzák a hangulatot. Amikor végre kinyílik a templom kapuja az emberek fergeteges tapsolásban és üdvrivalgásban törnek ki, mint egy rock koncerten, ha feljön a banda a színpadra.

Először a biztonsági emberek jönnek ki a tömegbe, ők az inkvició hóhérainak vannak beöltözve, fekete hegyes sipkában, ami az arcukat is takarja, csak a szemüknek van két luk. Szóval Ku-Klux-Klán jelmez feketében, hogy érthető legyen, én nem gondoltam volna, hogy ilyesmit még komolyan hordanak.

349be685498521cd5d150a15cb851c66.jpg

Ezek a csuhások a nagy rémülettel, amit keltenek, utat törnek a felvonulásnak, ettől még zsúfoltabban leszünk. Aztán előjönnek a zenészek. Furcsa ókori dobos, harsonás csinnadratta zenét játszanak, erre indul a felvonulás.

A padokon kívül minden mozdítható tárgyat kihoznak a templomból.

Jönnek a papok a füstölőkkel, szerzetesek gyertyatartókkal, kis kereszttel, nagy kereszttel, apácák rózsafüzérekkel, ministránsok zászlókkal és címerekkel.

Aztán jön a szenzáció, a nagyobb darabok, amit már nem bír el egy-egy ember. Hatalmas emelvényen hozzák Krisztust a kereszttel, de úgy feldíszítve, mintha valami virágkarnevál lenne. A keresztje jól megtervezetten lehajtható, mert egyben nem férne ki a templomkapun. Miután kijött, felmászik rá egy szerzetes és felhajtja, hogy teljes legyen az összkép. De vannak olyan templomok, ahol, gondolom pont emiatt, kissé kurta marad a kereszt teteje, hogy kiférjen.

Amúgy nem túl praktikus ereklye, mert annyira nehéz, hogy legalább húsz ember kell a cipeléséhez, akikből a lábaikon kívül semmi nem látszik, mert szépen díszesen le vannak takarva. Nagyon-nagyon lassan haladnak, apró lépésekkel totyogva és ide-oda billegve, amitől persze Jézus is furcsa matrózmozgással halad a keresztűton. Ennek mindenki nagyon örül, fotózzák, videózzák, a gyerekeket felemelik, hogy jól lássák, amit nem igazán értek, mert ez egész évben látható bent a templomban, igaz, nincs rajta ennyi virág és nem billeg.

Aki azt hiszi a húsvét itt Krisztusról szól, az nagyon téved. Végülis őt csak megfeszítették, és megváltotta a világot, de az édesanyja mit élhetett át!

Egész Spanyolországban nagyon erős a Mária kultusz, a fő attrakció az, amikor a Szűzanya is megjelenik a templom kapujában, őt óriási üdvrivalgással köszöntik a hívek. Ugyanolyan hatalmas, nehéz emelvényen van, királynőnek öltöztetve, díszes baldachinnal körülvéve, még több virággal, rengeteg hófehér égő gyertyával és ugyanúgy lassan totyogva billeg. Tavaly akkora szél volt, hogy a gyertyák felét eloltotta.

780_0008_5349627_ce9c9d0e103a22ff4fd2671dd30bc560.jpg

Még néhány apácarend követi, és ezzel vége a kirajzásnak, így mennek körbe a meglehetősen hosszú útvonalon, a Ramblán fel-le, aztán haza. Egyszer szívesen bemennék ilyenkor a templomba, megnézni milyen lehet üresen, de persze bezárják.

Ez a barcelonai körmenet még egy szerény kis családias felvonulás ahhoz képest, amit az ország más vidékein művelnek. Sevillaban egy egész fesztivál épül köré, mert ott hatvan szerzetesrend egyenként csinálja ugyanezt, összesen kétszázezer szerzetessel, akik ilyenkor körmenet versenyt tartanak, mintha csak kerneváli felvonulás lenne. Vagy mint Malagán, ahol a feldíszített Szűz Máriát igazi andalúz módra annyira eltúlozták, hogy több száz ember kell a cipeléséhez.

2020032321292032739.jpg

De ez most idén sajnos mind-mind elmarad.

A karantén mindenkire vonatkozik, Jézus Krisztus és a Szűzanya otthon maradnak a templomban.

A szintén otthon rekedt emberek pedig rendkívül kreatív megoldásokkal próbálják kielégíteni jogos igényüket a körmenetre. Önszántukból játsszák otthon ezt a borzalmas zenét, és az otthoni eszközökkel jelképesen próbálják megvalósítani a felvonulás minden elemét. Rengeteg felvétel van róla, nem ajánlom mindet megnézni a végéig, mert idegtépő, csak kicsit bele-bele kukkantani a videókba.

A lustábbak csak játékokkal adják elő.

A menőbbek a robotporszívóval.

Drámai előadások is vannak.

Én kérek elnézést ezekért a zenékért, tisztán hallatszik minden videóból, hogy ez itt nagyon hozzá tartozik az eseményhez, igyényük is van rá a spanyoloknak, az én szomszédaim is ezt hallgatják, két helyről is ez szól éppen, ahogy ezt írom. Van, aki komolyabban beöltözik és úgy billeg.

Ez a srác Jézusnak öltözött, szamárháton billeg, és még a lábakat is maga alá tette, hogy úgy tűnjön, viszik. A különleges helyzetre való tekintettel meg is szólal, hogy elmondja, mindenki maradjon otthon, és úgy legyen boldog a húsvét.

Valóban nagyon hiányzik most ez a családi program, feltétlenül meg kell valósítani akár négy fal között is, mert olyan szép. Itt is vannak alul lábak.

Egészen hosszú, akár több kilométeres vonulást is meg lehet valósítani futópadon.

Mivel az összes ereklyét fel kell vonultatni, karanténban nyílvánvalóan az elsődleges a vécépapír. Egy perc után ezen a videón az is látszik, hogy néhányan a csuhában mennek le kutyát sétáltatni, hogy azért valami az utcán is legyen már.

Nem hiányozhat a maszk sem és a vécépapír korona.

Aztán vannak a komolyabb otthoni felvonulások gyerekkel...

... és macskával. Ezt kipróbálhatnám Titoval, csak már kivagyok ettől a zenétől.

Közösségi program is lehet belőle, ha az erkélyen sikerül megvalósítani a díszes billegést.

Egy nagy terasz már egészen sok lehetőséget rejt. Itt szerencsére nem hallatszik a zene.

És ha a szomszédok összefognak, egészen élvezhető program lehet belőle. Cordobában a Baena utcában ráadásul még rendesen be is öltöztek a lakók. Számomra ez az abszolút nyertes az összes közül. Nagyon közösségi és nagyon billeg.

A kórházban sem maradhat el az ünnep a feltámadás reményében.

És íme egy drámaibb kórházi vonulás a kézfertőtlenítő ereklyékkel.

Sevillaban már jobban kivitték az eseményt az utcára, összeállt a zenekar a szomszédokból, és jobb híján a rendőrök vonultak segítőkészen, mert nekik szabad. Igaz, billegni nem tudtak.

Az illegális vonulók közé tartoznak a híressé vált jaéni lányok, jól megszervezték magukat, tizen vonultak, feketébe öltözve, fekete kis koronákkal, gyertyákkal, be is kerültek vele az összes hiradóba és persze a rendőri nyílvántartásba. Bocsánatot kértek utólag, de azért a büntetés járt nekik.

Virágvasárnapi bolondok, akiknek szintén megért legalább fejenként 600 eurót egy hülye poén. Ezt a híradóból sikerült felvennem.

A gyerekek is addig jutottak, csak, hogy elkezdték és már jöttek is a rendőrök.

 Szóval egyelőre rend van, mindenki ünnepel, ahogy tud, mert ha megfeszülünk sem lehet most az igazi körmenetet megcsinálni. Kellemes húsvétot, sok kitartást mindenkinek, hamarosan vége a karanténnak.

Még 16 nap és feltámadunk mind!

Szólj hozzá